Ervaringsdeskundigen Intermetzo ontmoeten nieuwe minister

23511461_512148225844596_8415304933838048164_o

16 nov 2017

Maurits Boote en Mohini Awadhpersad van GezinsFACT maakten tijdens het Voor de Jeugd festival kennis met Hugo de Jonge, de nieuwe vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maurits en Mohini waren gevraagd om tijdens zijn inwerkperiode met de minister in gesprek te gaan omdat zij beiden ‘ervaringsdeskundig’ zijn. Het werd geen gesprek van minister tot ex-cliënt, maar van mens tot mens.

Het eerste deel van het gesprek deed Maurits echter wel denken aan het contact met zijn hulpverleners van vroeger: Hugo wist veel van Maurits, Maurits nog nauwelijks iets van Hugo. Behalve dat jeugdzorg zijn focus heeft en hij extra aandacht heeft voor kindermishandeling. Daarom draaide Maurits halverwege de ontmoeting het gesprek om: Hoe heeft zijn jeugd Hugo gemaakt tot de mens die hij nu is? En hoe gebruikt hij zijn eigen ervaringskennis eigenlijk in zijn werk?

Het geloof bleek al snel een gemeenschappelijk onderwerp te zijn. Maurits woonde namelijk in een christelijk pleeggezin, Hugo is een domineeszoon. Het gesprek ging over hoe je vanuit je eigen opvoeding denkt hoe de wereld is en hoe in de loop van je leven je ogen worden geopend hoe het anders kan of anders is bij/voor anderen.
Maurits deelde zijn droom voor de toekomst: een eigen gezinshuis. Wat blijkt? De minister en zijn vrouw dachten er onlangs ook over om pleegouder te worden. Met zijn nieuwe baan heeft hij het er nu iets te druk voor. Maar misschien later?

Tijdens het gesprek kwam ook de inzet van ervaringskennis bij Intermetzo aan de orde. In een FACT-team is ervaringswerker een officiële functie en daarom is hij/zij verplicht om aan de certificering te voldoen. Niet voor niets, want uit onderzoek blijkt dat de hulpverlening er beter van wordt. Het ging ook over hoe ervaringsdeskundigheid bij Intermetzo begon als een ‘moetje’, maar inmiddels breder gedragen wordt, dankzij enthousiasme van collega’s.
De minister leek er ook van overtuigd dat ervaring een waardevolle bron van kennis kan zijn. Dus waarschijnlijk krijgt dit gesprek nog wel een vervolg!Het cliëntservicebureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

roundicon-call

088 - 779 55 60

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-aanvragenzorg

Aanvragen zorg