Reportage over afbouwen afzondering in JeugdzorgPlus

06 feb 2019

Omroep Gelderland maakte een online reportage over ontwikkelingen in de JeugdzorgPlus, met name rond gedwongen afzondering. JeugdzorgPlus instellingen hebben de ambitie om het aantal gedwongen afzonderingen af te bouwen, bijvoorbeeld door methoden te ontwikkelen om afzondering te voorkomen.

Pluryn/Intermetzo heeft drie locaties voor JeugdzorgPlus: Kop van Deelen, Eefde en Lindenhorst Zeist. Directeur Eric van der Graaf en Marieke Brouwer, hoofd behandeling spraken met Omroep Gelderland over de alternatieven voor gedwongen afzondering en de dilemma’s die daarbij komen kijken.

Eric van der Graaf: “Het uitgangspunt is om jongeren te beschermen zonder afzondering. We werken al in meer kleinschalige groepen en investeren in de-escalerend werken en contact maken met de jongere, als alternatief voor afzondering. Dat brengt ook dilemma’s met zich mee, want onze gebouwen zijn niet op kleinschaligheid ingericht en verbouwingen kosten geld. Ook zouden we het liefst uitbreiden wat aantal medewerkers betreft, maar in een krapper wordende arbeidsmarkt is dat een uitdaging”.

Marieke Brouwer: “Natuurlijk zijn we tegen afzonderen, maar we hebben ook met hele gevaarlijke situaties te maken waarin jongeren een eind aan hun leven willen maken, zwaar onder de drugs zitten of zo agressief of soms psychotisch zijn dat ze niet weten wat ze doen. Dat vergt een enorm intensief toezicht en heel veel expertise alsook stressbestendigheid van medewerkers. Tegelijkertijd staat voorop dat afzondering geen oplossing is en ben ik blij dat we met een landelijke projectgroep op weg zijn naar duurzame oplossingen”.

Bekijk de online reportage op de website van Omroep Gelderland



Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

roundicon-call

088 - 779 55 60

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-aanvragenzorg

Aanvragen zorg