Testimonial-Calvin-en-Emil

Emil en Calvin van Heuvelrug College beklimmen Mont Ventoux

“Meer zelfvertrouwen door succeservaring”

Emil is meer ingetogen, Calvin is de flapuit. Maar hoe verschillend beide leerlingen van VSO Heuvelrug College in Zeist ook zijn, op woensdag 13 juni hebben ze een gemeenschappelijk doel: de top bereiken van Mont Ventoux. Ze zijn daarvoor al bijna een half jaar hard aan het trainen.

Emil en Calvin maken samen met medeleerling Delano deel uit van Equipe Mont Ventoux, een wielerproject van zorgorganisatie Pluryn/Intermetzo, waaronder VSO Heuvelrug College valt. Jongeren die nog nooit op een racefiets hebben gezeten, bereiden zich in een half jaar tijd voor op de beklimming van de 1911 meter hoge kale berg in Zuid-Frankrijk. Dat doen ze onder begeleiding van een persoonlijke fietsbuddy en in het geval van Emil, Calvin en Delano ook stagecoördinator Jos Hakvoort. Hij is als fervent fietser de grote animator van dit team. Twee keer per week wordt er getraind.

Zelfvertrouwen groeit
Doel van het project is jongeren en (jong)volwassenen met gedrags- of ontwikkelingsproblemen, aan te zetten tot meer bewegen, mentale ontspanning en persoonlijke en sociale ontwikkeling. “Ze beleven een succeservaring die ze niet snel meer zullen vergeten en dat zorgt voor meer zelfvertrouwen”, legt Jos Hakvoort uit.

Dat laatste geldt zeker voor de 15-jarige Emil. Hij heeft nu al bewezen dat hij meer in zijn mars heeft dan iedereen dacht. En dan moet de beklimming nog komen. “Ik hoorde van de docent van dit project. Ik wilde meteen meedoen. Ik hou wel van fietsen”, vertelt hij. Dan te bedenken dat hij tot een half jaar geleden nog maar heel weinig op de fiets zat. De reis van en naar school maakt hij per taxi. Inmiddels heeft hij onder andere de Ronde van Nijmegen (80 km) er al opzitten. “Ik heb al veel geleerd en kijk er naar uit”, beaamt Emil, die zich niet uit het veld liet slaan door een valpartij.

Talent
Calvin (15) heeft duidelijk meer bravoure dan zijn fietsmaatje. Ook hij kijkt reikhalzend uit naar de dag van de beklimming. Hij rijdt dagelijks op zijn gewone fiets van zijn huis in Driebergen naar zijn school in Zeist. Op een racefiets zitten is andere koek, maar het gaat hem goed af. “Ik heb soms moeite om hem bij te houden”, geeft Jos Hakvoort toe. Calvin dacht in eerste instantie voor het goede doel te fietsen, maar hij fietst toch echt voor zichzelf. Om er zelf beter van te worden. “En ik fiets voor mijn oma, want die is ziek”.

Equipe Mont Ventoux van Pluryn/Intermetzo vertrekt maandag 11 juni met een groep van in totaal 140 jongeren en jongvolwassenen en hun buddy’s en begeleiders naar een camping in de buurt van Avignon. Woensdag 13 juni staat de beklimming op het programma, waarna het gezelschap op vrijdag 15 juni een enorme ervaring rijker weer terugkeert naar Nederland. Daarna denken Emil en Calvin er over om hun leenfiets over te nemen en door te gaan met wielrennen.


Het verhaal van Emil en Calvin

1
 
2
3
4

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

roundicon-call

088 - 779 55 60

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-aanvragenzorg

Aanvragen zorg